Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knoflíky u saka

8. 6. 2012

Pamatujte: Ve stoje je jednořadé sako zapnuté, v sedě rozepnuté. Postupně se vám zapínání a rozepínání knoflíčku při změně polohy naprosto zautomatizuje.

Začneme od těch nejjednodušších. Saka s jedním knoflíkem jsou neobvyklá, ale nevypadají úplně špatně. A pravidlo je u nich jednoduché – knoflík se zapíná.

Jednořadá saka s dvěma konflíky jsou naprosto nejrozšířenější a nejčastěji se také zapínají špatně. Spodní knoflík zůstává vždy rozepnutý a zapíná se jen horní.

U tříknoflíkových sak začínají první problémy. Existují totiž 2 základní druhy: klasické s “ležícími/placatými” klopami a pak tzv. “3-roll-2” se zvlněnými klopami.

U klasického můžete zapnout buď jen prostřední, nebo horní dva – to většinou vypadá lépe.

3-roll-2 jsou saka, u kterých jsou klopy střiženy tak, aby směřovaly k prostřednímu knoflíku. Horní knoflík je u nich jen na okrasu, protože pokud byste ho zapnuli, vypadalo by to vyloženě divně. Na obrázku výše je právě takové sako.

Existují i čtyřknoflíková saka, ale ty jsou vhodné snad jen pro extrémně vysoké muže a i tehdy by vypadalo lépe správně střižené tříknoflíkové sako.

Dvouřadá saka

Teď se teprve dostáváme do pravé džungle. Dvouřadá saka. Většinou jsou vhodná spíše pro formálnější události, ale znovu se vrací “do módy” a za pár let možná budou letět i u nás.

Pokud máte problém najít padnoucí jednořadé sako, s dvouřadým to budete mít ještě těžší. Navíc hrozí, že vám přidá 15 kg a budete vypadat mnohem tlustší. Dvouřadá saka jsou vysoce riziková záležitost – buďto můžete vypadat opravdu dobře, nebo opravdu špatně. Jednořadým většinou nic nezkazíte.

Pamatujte: Dvouřadá saka se nerozepínají ani vsedě – může za to jejich vojenský původ. A ve stoje už to vůbec nezkoušejte, na rozepínání nejsou dvouřadá saka prostě stavěná.

 

Na obrázku vidíte tzv. typ 4×1 – má celkem 4 knoflíky, ale jen 1 se dá zapnout.

Typ 4×2 – zapíná se jen horní ze dvou zapínatelných knoflíků.

Typ 6×1.

Typ 6×2 – u něj se zapíná pouze vrchní knoflík. Jde pravděpodobně o nejběžnější typ, který seženete i u nás.

zdroj: http://www.muzivcesku.cz/jak-ze-se-to-vlastne-zapina